A környék nevezetességei

nemzetiségi táj ház     Rátka

A tájháznak berendezett 1824-ben épült parasztház az Iskola tér 18. szám alatti lakóépület.

Az alaprajzi elrendezését tekintve négy osztatú (elsőszoba - konyha - hátsószoba - kamra) lakóház fala kőből épült, ablakai és ajtókeretei kőből faragott, műves termékek.

Díszítményük rokonságot mutat a Hegyalján (Tokaj, Mád, Tállya) szokásos későbarokk, illetve copf-stílusú épületek jellegzetes vonásaival.

Vár     Boldogkőváralja

A Boldogkőváralja község felett emelkedő ovális alakú andezittufa hegy tetején az észak-déli irányban elnyúló, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos Boldogkő vára emelkedik a magasba.

 

A boldogkői vár története meglehetősen bonyolult, és a fennmaradt oklevelek szerint is nehezen követhető. A vár építésének pontos idejét nem ismerjük, de az bizonyos, hogy a tatárjárás után épült. Mint erődítmény a kassai utat és a Hernád völgyét védte.

A Hegyalja kapujának számító Szerencs városának központjában áll a hangulatos parkkal övezett késő reneszánsz stílusú impozáns Rákóczi-vár. A várban működő Zempléni Múzeumban egy egyedülálló kiállítás várja a látogatókat, egy közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjtemény.

A környék legfiatalabb vára az Árpád-házi uralkodók idején, eredetileg bencés kolostornak épült. A hangulatos, tavakkal és hidakkal ékesített park közepén található várban jelenleg a Zempléni Múzeum gyűjteménye található. Az épület másik részében egy turistaszálló várja a vendégeket.

Bortó     Mád

Kinek-kinek igényei szerint javaslunk az évszaktól és érdeklődési körtől függően különböző Bor-Tó környékbeli programlehetőségeket, különböző kerékpáros, vagy gyalogos túraútvonalakon keresztül a lovaglás, horgászat, strand és nem utolsó sorban vadászati lehetőséggel várjuk a nálunk kikapcsolódni vágyó vendégeinket.

Bortón a déli és nyugati gátoldalban lehet horgászni. A keleti oldalon egy tavi strand található.

 

bányai lovasikola     Bekecs

horgásztó     Ond

A 2-3 nyaras pontyok telepítése folyamatosan történik a kifogott állomány függvényében. A tavat a szerencsi patak táplálja az év minden szakában. A tó megközelítése szórt kavicsos úton történik sármentes parkolót biztosítva az autóval érkező horgászoknak.

 

A horgász helyek fedett szélfogóval, szemétgyűjtővel és megfelelő távolságban wc-vel vannak ellátva. Tóparton büfé várja horgászokat, változatos étel és ital kínálattal. A fedett asztaloknál a nálunk biztosított tűzrakó helyeken családi baráti összejövetelek is lebonyolíthatók előzetes egyeztetés után.

kalandpark    Sátoraljaújhely

A kalandtúra park által nyújtott szolgáltatások célja, hogy mindenki legyőzheti saját „korlátait” mind fizikai, mind pszichikai értelemben, s ezáltal a résztvevők egyfajta testi- és mentális erőpróbán vehetnek részt, s emellett teljesen új és egyedi élményt kapnak a pályarendszereken való

 végighaladás során.

 

Olyan helyzeteket élhetnek át, amit eddig legfeljebb kedvenc kalandregény- vagy filmhősük élhetett át egy – egy izgalmas történet során.

biblia    Vizsoly

A Bányai Lovasiskola és Sport Egyesület 1996. júniusában alakult. Az egyesület nem csak a lovaglás oktatást tartja fontosnak, hanem a lovashagyományok őrzését is.

 

Szolgáltatásaink közé tartozik a huszárbemutató, csikós bemutató, és az ősmagyar bemutató. Felléptünk már a környék szinte összes településein, pl. Szikszón, Encsen, Sátoraljaújhelyben, Sárospatakon, Körömben, Miskolcon, Arnóton, Muhiban, stb... Büszkélkedhetünk azzal is, hogy a Diósgyőri Várjátékokon is részt vehettünk

Vár    Szerencs

A település nevével először egy 1215-ben keletkezett oklevélben találkozhatunk. A hungarikumok sorába került a Vizsolyi Biblia – amely az első teljes, magyar nyelvű biblia.

A Biblia: 1590. július 20-án fejeződött be a mai Borsod- Abaúj - Zemplén megyében fekvő Vizsolyban a 16. századi magyar nyelv páratlan dokumentumának, a Vizsolyi Bibliának a kinyomtatása. Vizsoly a mai napig nevezetes arról, hogy itt látott napvilágot nyomtatott formában az első teljes magyar nyelvű Biblia.

borvidék     Tokaj

A Tokaj-Hegyalja elnevezés Tokaj városáról és az eredetileg csak Hegyalja nevű környező vidékről kapta a nevét. A magyar Hegyalja elnevezést már a 16. században használták. Az alapborok mellett az aszúszemekkel kevert „élő” fürtök együtt feldolgozása révén készül a szamorodni, illetve évszázados technológia alkalmazásával a tájegység legfontosabb bora, az aszú. A tokaji borok a nemespenésszel borított falú, sokszor több száz méteres pincelabirintusokban elhelyezett fahordókban érlelődnek. A legjobb minőségű tokaji borokat Tokaj, Tarcal, Tolcsva, Mád és Tállya községek környékén készítik.

diósgyőri vár    Miskolc

A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.

 

A projekt emellett tartalmazta a vár melletti területen a Lovagi tornák tere, a Vásártér kialakítását, valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését.

Minden jog fenntertva: Gitner Tibor Rátka 2016